Johp is een broeder. Een broeder die ik bij de vrijmetselarij heb leren kennen. Broederschap binnen de VM staat hoog, heel hoog. Mijn broeders zijn belangrijk voor mij, zo ook voor Johp. (zeg maar Joop) Niet veel mensen in mijn directe omgeving zullen mij aan Johp kunnen koppelen. Zijn vrouw Ingrid wel, zij was de pedicure en is de pedicure van ma. In de vier jaar bij VM heb ik veel gesprekken gehad met Johp, veel dingen gedeeld die voor mij belangrijk waren en dingen gedeeld die voor hem belangrijk waren. Jasperina, Ingrid, Johp en ik gingen af en toe een hapje eten, deelde het verdriet dat Johp er een dag niet meer zou zijn.

Vorige week is hij op 4 augustus 2021 met wat hulp ingeslapen. Het lichaam was klaar om van een stoffelijke wereld naar een onstoffelijke wereld te gaan. Johp heeft zijn gereedschappen neergelegd zoals wij dat dan zeggen en is naar het Eeuwige Oosten heengegaan.

Op 9 augustus was het de dag om van Johp afscheid te nemen, met een mooie dienst in de kerk, gevolgd door een memorabele begrafenis in Rockanje. Johp had gevraagd of ik een van de broeders wilde zijn, die zijn kist de kerk uit mocht dragen. Wat een belevenis was dat. De hele kerk dragend aan de linkerzijde van Johp zijn hoofd. Tjesus dat was zwaar, het bloed in mijn handen werd minder en minder, de vingers voelde dood aan en terwijl het karretje, om hem buiten verder te rijden kwam in het zicht. Toch was ik genoodzaakt de laatste twee meter hem echt met twee handen te tillen. Of het nu kwam dat ik het meeste gewicht kreeg door de “niet rechte verhouding” in lengte van de mede-broeders-dragers. Het zal altijd een vraagteken blijven.

Johp

Eeuwige Oosten

Ik weet dat mijn bestemming Oostwaarts ligt

Veel broeders gingen mij voor.

Vraag niet waarheen of wat het is.

Iets mooier nog dan mooi?

De hemel of Utopia? Elysium?

Het land van onvervulde dromen?

Ik weet het niet.

Alleen, het bouwwerk is er al voltooid.

En je mag dansen op het koord met negen knopen.

Jeroen