Iedereen waarschuwt over Portugal en haar bureaucratie. Nou hier dan een paar gesprekjes in ons eigen Moederlandje.

KPN. Hoi, met Jeroen de Man. Ik heb een Glasvezel verbinding en die wil ik verhuizen. Ik zou het fijn vinden om op twee adressen gelijk internet te hebben, want we hebben verlichting op Wifi, radio of wifi, ik moet ook nog werken, etc. Sorry mijnheer dat kan niet, we kunnen wel een extra databundel op de mobiele telefoons zetten en daar moet u het dan maar mee doen. Ooh, nou OK, verhuizen dan maar, doe maar per 20 Augustus. Dat kan, ooh op het nieuwe adres kunnen we niet dezelfde snelheid als wat u nu heeft geven 500 Mb ipv 1 Gb. Ooh, nou ja het is niet anders, nou dan zal de prijs wel naar beneden schieten, want ik had hem een half jaar geleden verhoogt van 500 naar 1 GB en dat was wel wat extra geld…. Nou, eh de prijzen zijn gestegen dus na uw verhuizing bent u per maand 2 euro goedkoper uit. Nou ik geloof niet wat ik hoor. U moet toch wel iets kunnen doen dat ik dan weer op mijn oude contract van een half jaar geleden kom? Nee. Kunt u het wellicht bij uw supervisor checken. Dat heeft weinig zin, uw maakt weinig kans. Nou kunt u het in ieder geval proberen? Pffff zucht u maakt weinig kans, maar ik zal wel een intern mailtje schrijven. Nou ja dat is tenminste iets. Hoe hoor ik hier de status over? Als ik iets terug krijg wordt er contact met u opgenomen. En als ik niet hoor? Ja dan moet u nog steeds twee weken voor 20 augustus contact met ons opnemen, anders wordt er niet verhuisd. Nou ik ben uiterst ontevreden over dit gesprek. Ja dat snap ik, maar het is niet anders. Misschien moet ik naar een andere provider gaan. Ja misschien moet u dat doen.

Je begrijpt dat ik in volledige verwarring achterblijf…….

Eneco. Hoi, met Jeroen de Man. We komen in een situatie waarbij wij een poosje twee adressen zullen hebben en ik wil graag op het tweede adres ook een Eneco aansluiting, maar de on-line aanmelding voorziet hier niet in. Geen probleem, we helpen u even. Na wat vragen kwam er een bedrag X uit als ik voor drie jaar kies. Nou doe die maar, als we na een jaar dat huis verlaten dan zeggen we het gewoon op. Ja, dat kan maar dan krijgt u wel een boete. Ja, maar ik heb nog steeds mijn drie jarige contract op de Geuzenstraat. Ja maar u krijg toch een boete. Dan doen we 1 jaar. Maar als u eerder eruit gaat krijgt u ook een boete… Ja maar ik ben sinds mijn 21e al klant bij jullie, nooit ben ik van energie leverancier geswitched. Jammer mijnheer. Ooh U stimuleert mij gewoon bij andere leveranciers te gaan shoppen. Dat moet u vooral doen mijnheer. Ok, nou ik ben verbaasd. Ik heb nu ons contract bij Vattenfall waarbij we ook nog een BOL.com bon van €300 krijgen EN ook voor een jaar goedkoper uit zijn dan drie jaar bij Eneco.

Hierna heb ik ook nog een telefoontje met het Vastgoed bedrijf gehad die het technisch beheer doet. Helaas ik heb geen energie om dat dramatisch gesprek. De sleutel vraag was eigenlijk alleen maar of de 1000 zonnepanelen ook stroom aan onze warmtepomp leveren en of er in de meterkast een dubbele of enkele meter zat (dat wilde Eneco weten). In het kort zei de dame aan de telefoon “Mijnheer ik vind dat het gesprek een onplezierige toon heeft, ik zet u even in de wacht” Dat heeft ze gedaan en na 15 minuten kon ze mij vertellen dat ik geen stroom van de zonnepanelen krijg en dat op de foto’s van de meterkast er sprake van een dag en nacht knopje…….

Ik denk dat ik Portugal wel aan kan!